Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę jak bardzo źle odżywiają się dziś ludzie. Potrawy są niezwykle tłuste i bogate w puste kalorie co sprawia, że coraz częściej chorujemy na różnego rodzaju trudne choroby. Na wszystko to ma także wpływ nasz sposób życia, czyli jedzenie w biegu tak zwanego śmieciowego jedzenia. Chemia spożywcza nie wpływa więc jedynie na smaki, zapachy czy kolor pokarmów. Może ona także doskonale pomóc w polepszeniu jakości żywności, tak aby stała się ona zdrowsza. Aby kuchnia była mniej tłusta można obniżyć zawartość tego składnika. Obniżenie zawartości tłuszczu uzyskuje się poprzez zastąpienie ich gumami roślinnymi, zmodyfikowaną skrobią i preparatami białkowymi. Oprócz obniżania zawartości tłuszczu należy także modyfikować jego skład poprzez zwiększanie tłuszczów nienasyconych. Często stosuje się także obniżenie w pokarmach zawartości sodu i cukru, zastępując chlorek sodu chlorkiem potasu. Zawartość cukru można z kolei obniżać dzięki syntetycznym środkom silnie słodzącym. Chemia spożywcza ciągle się rozwija, jednak przy wprowadzaniu nowych substancji syntetycznych należy zachować jedną zasadę, czyli nieszkodzenie zdrowiu.

www.piotrnatanek.pl