Ciasta są wspaniałym pomysłem na desery wiosenno-letnie. Raczej w ciepłe dni odchodzi się od pomysłu na ciężkie ciasta kremowe. Latem oczywiście jest moda na ciasta biszkoptowe z galaretką i owocami, a wiosna to czas drożdżówek, ciast z rabarbarem i jabłeczniki. Każdy z nas chyba uwielbia cudowny smak i zapach szarlotki z odrobiną aromatycznego cynamonu. To odpowiednie ciasto na letnio-wiosenne popołudniowe desery. Taką szarlotkę można uraczyć wspaniałą bitą śmietaną, oczywiście nie z puszki. Naturalna bita śmietana ma znacznie lepszy smak, jest bardziej gęsta i sztywna. Drożdżówki np. ze śliwkami czy wiśniami doskonale nadają się na codzienny deser, bardzo łatwo jej je zrobić, a przy użyciu wspaniałej kruszonki na wierz, możemy stworzyć prawdziwą poezję drożdżówkową. Ciasta takie jak serniki są także pożądanym letnim ciastem, ale oczywiście na zimno. Mimo to, że są ciężkie, ludzie zajadają się nim ze smakiem. Na wiosnę można popróbować także typowo wiosennych ciast, takich jak marchewkowe. Robi się je podobnie jak inne, tylko używa się potartej, słodkiej marchewki w środek.

www.fabrykatrzciny.pl