Tradycyjne kuchenki gazowe odchodzą powoli w zapomnienie. Ich miejsce zajmuje coraz częściej spotykana płyta indukcyjna. Ten element kuchennego wyposażenia wygląda świetnie, pod wieloma względami okazuje się również być bardzo praktycznym dodatkiem. Aby móc korzystać z niej jak najdłużej, a jednocześnie zadbać o jej estetyczny wygląd, płyta indukcyjna musi być systematycznie czyszczona. Na co dzień wystarczy miękka ściereczka, a nawet zwykła kuchenna gąbka. Do tego trochę wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wystarczy przetrzeć płytę indukcyjną na mokro, a następnie wytrzeć suchą ściereczką. Na bardziej uporczywe plamy pomoże natomiast ocet.
Warto jednak upewnić się, czy posiadana w kuchni płyta indukcyjna nie ma jakichś specjalnych wymagań. Zdarza się, że niektóre tego rodzaju produkty są bardziej delikatne. Ich czyszczenie wiąże się wówczas z koniecznością sięgnięcia po środki bardziej profesjonalne niż płyn do naczyń. Można je kupić na ogół w sklepie AGD lub innym miejscu, w którym dostępna jest szeroka gama produktów do czyszczenia różnych powierzchni.
Właściciele płyty indukcyjnej powinni również zakupić specjalną szpatułkę, z pomocą której można usuwać przypalone jedzenie. Poza tym należy pamiętać, że płyta indukcyjna jest źle znosi wielokrotne przypalanie tych samych plam. Dlatego zaschnięte resztki najlepiej usuwać na bieżąco, a już na pewno przed kolejnym korzystaniem z poszczególnych palników.