Pomimo, że w dzisiejszych czasach nie można narzekać na brak dostępności produktów oraz rozpiętość ofertową, ludzie często mają problem z wyborem tego najwłaściwszego, który będzie zarazem smaczny i zdrowy.
Nie inaczej jest w przypadku jogurtu. Na sklepowych regałach można znaleźć mnóstwo jego wersji. Lecz czy jest możliwe znalezienie jogurtu lepszego od tego domowego? Jest on produktem bogatym w pozytywne dla organizmu właściwości, jak na przykład ochrona przed miażdżycą.
Jest on też bardzo uniwersalny w branży kulinarnej. Może być składnikiem potraw lub traktowany jako przekąskę, często z dodatkiem świeżych owoców. Warto więc zadbać o gwarancję dobrego smaku oraz jakości. Co najlepsze, przygotowanie takiego swojskiego jogurtu nie jest wcale takie trudne jak by się mogło wydawać.
Jaki powinien być jogurt?
Najpierw należy zwrócić uwagę na to, że prawdziwy jogurt naturalny składa się wyłącznie z mleka i bakterii kwasu mlekowego. Producenci często dodają do tego zbędne składniki lub „ulepszacze”, mające na celu przedłużenie przydatności do spożycia, wzmocnienie smaku, itp. Z tego powodu nie jest łatwe znalezienie tego prawdziwego, a ludziom przestaje na tym zależeć.
W obecnych czasach jest jogurt wytwarzany najczęściej z krowiego mleka pasteryzowanego, do którego dodawane są wcześniej wyhodowane szczepy bakterii, przetwarzające laktozę w kwas mlekowy, nadając tym samym kwaskowaty smak. Dzięki działaniom tych bakterii jogurty przeznaczone są również dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż w efekcie jest jej bardzo niewiele.
Co jest potrzebne do przygotowania własnego produktu?
Zadanie to nie jest ani trudno ani zbyt czasochłonne. Trzeba mieć do tego jednak odpowiednie produkty, dlatego przed podjęciem pracy należy się upewnić, że się je posiada. Jednym z nich jest mleko. Jednakże nie każde się nadaje.
Z pewnością nie może to być mleko UHT, chociaż jest ono najpopularniejsze. Nawet ze świeżego mleko nie jest się w stanie wyprodukować jogurtu, albowiem zawiera ono już własne kultury bakterii, które mogą przeszkadzać w trakcie postępowaniach.
Należy więc wybrać takie, aby zachować te dwie zasady. Można też użyć mleka migdałowego lub sojowego, które są przyjazne dla wegan. Jednak należy pamiętać, że w takim przypadku produkcja trwa o wiele dłużej oraz potrzebne są do tego odpowiednie szczepy bakterii.
A skoro o bakteriach mowa, to są one najważniejsze w całej produkcji, gdyż właśnie dzięki ich zabiegom można otrzymać zamierzony cel, a nabyć je można między innymi w internecie.
Ponadto przyda się metalowy garnek, słoiczki ze szczelnymi zakrętkami i termometr.
Jak przygotować jogurt?
W pierwszym etapie należy podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury (40 – 45ºC). Następnie trzeba dodać szczepy bakterii, wszystko dokładnie wymieszać, przelać produkt do słoiczków i dobrze zakręcić. W następnej kolejności powinno się odstawić pojemniki na około 6-10 godzin, w ciepłe, suche i ocenione miejsce, najlepiej o temperaturze około 40ºC.
Podczas przechowywania może powstać tak zwana „serwatka”, czyli pojawienie się przezroczystego płynu. Jest to naturalne i nie oznacza zepsucia się jogurtu. W takiej sytuacji można jogurt po prostu wymieszać bądź odlać płyn.