W zabieganej codzienność wielu z nas zaczyna zapominać, że gotowanie może być rytuałem, a nasz kuchnia powinna stać się raz na jakiś czas świątynią, w której tego rodzaju obrzędy mają miejsce. Dzięki zaawansowanym rozwiązaniom jakich dostarcza nam dzisiejsza technologia okazuje się, że wiele procesów można przyśpieszyć, a przygotowanie niektórych potraw staje się o wiele krótsze i łatwiejsze. Jednak poza tym konieczne jest nadal zaangażowanie i pomysł na gotowanie. Kuchnia w XXI staje się miejscem dla pasjonatów. Inni nie korzystają z niej niemal w ogóle, bowiem zjedzą obiad na mieście, śniadanie w firmie, a na kolację przygotują sobie kanapkę. To nie jest dobre, bowiem gotowanie, a także spożywanie wspólnego posiłku w domu pomaga tworzyć więzi między ludźmi, to potwierdza psychologia. Jedna rzecz to kwestia dobra rodziny, inna to dbałość o smaki i rozwijanie się. współcześnie kulinaria stają się zagadnieniami dla pasjonatów, podczas kiedy jeszcze 20 czy 30 lat temu umiejętność gotowania na przynajmniej średnim poziomie była zupełnie powszechna.