Jak zrobić winegret?

Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów stosowanych do przyprawiania sałaty. Jego ojczyzną jest Francja, a winegret w podstawowej klasycznej wersji jada się tam od wieków. W kuchniach narodowych stosuje się podobne składniki, ale czasem zmienia ich proporcje oraz dodaje inne przyprawy. Jednak podstawą sosu zawsze jest oliwa z oliwek. Od jakości oliwy zależy smak sosu, więc należy zadbać o zakup oliwy od najlepszych producentów.
Jak zrobić sos winegret szybko i ze składników, które mamy w swojej kuchni?
Sposób klasyczny.
Potrzebny jest olej, sok z cytryny, ocet, musztarda, sól, pieprz. Najpierw należy dokładnie połączyć musztardę, ocet, sok z cytryny. Potem powoli wlewać oliwę i ubijać ją trzepaczką ręczną lub mikserem. Po kliku minutach uzyskamy sos o jedwabistej konsystencji. Wówczas można go przyprawić solą i pieprzem a następnie polać sałatę.

Sposób na sos miodowo- musztardowy.
To odmiana winegret często spotykana w północnej części Włoch oraz w krajach alpejskich. Podstawą jest oczywiście oliwa, a do niej dodaje się miód, musztardę, ocet i przyprawy do smaku. Połączenie składników wymaga krótkiego ucierania lub ubijania mikserem. Niektórzy do tej odmiany winegret dodają surowe żółtko, co sprawia, że sos nabiera charakteru sosu majonezowego.

Winegret z octem balsamicznym.
Sos z oliwy, octu balsamicznego, z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Nadaje się świetnie do sałaty rzymskiej oraz do sałat o ciemnym zabarwieniu.

Jeśli sos chcemy zrobić w warunkach biwakowych – na działce czy grillu za miastem, mikser doskonale zastąpi słoik z zakrętką. W słoiku należy umieścić wszystkie składniki sosu, mocno zakręcić zakrętkę a następnie potrząsać naczyniem jak szejkerem. Po kilku chwilach na ściankach słoika osadzi się gotowy, wyśmienity sos winegret, którego możemy użyć do sałatek.
Jeśli w domu zrobimy większą ilość sosu i nie wykorzystamy go, można przechować sos kilka dni w lodówce w zamkniętym szczelnym pojemniku lub słoiczku
Miłośnicy sosów ostrzejszych dodają do podstawowej wersji winegret zmiażdżony czosnek albo drobno posiekaną papryczkę jalapeno.

www.zieloni2004.pl/