Kebab to potrawa przede wszystkim turecka. Jest serwowana ze smażonego lub pieczonego mięsa z baraniny. Kebab można zrobić także na polski styl. Można usmażyć zamiast mięsa baraniego, mięso z kurczaka, np. pokrojoną pierś w marynacie. Do tego wystarczy skonstruować jakąś smaczną surówkę czy sałatkę warzywna i podać to z ziemniakami, frytkami bądź smażonymi talarkami. Kebab po polsku to nic innego jak smażone mięso z surówka w bułce lub podany w formie zestawu, jak wyżej. Tradycyjny kebab turecki jest najczęściej podawany w bułce, która wcześniej jest opiekana na grillu (delikatnie do zarumienienia) albo podawana także w placku pszennym tortilli. Kebab po polsku może być podawany w zwykłej bułce, lub w typowym cieście naleśnikowym, które jest lekko zarumienione. Można także dodać inne mięso np., jagniecie, które po upieczeniu można jeszcze chwilkę podgotować w specjalnym sosie np. czosnkowym czy serowym. Taki obiad na pewno będzie smakował większości domowników, a już na pewno dzieciom.

www.kochamdbam.pl