Kuchnia nadmorska przede wszystkim opiera się na rybach. Najczęściej podawane są potrawy rybne takie jak śledzie w occie, w oleju, po grecku. Inne ryby typu flądra, łosoś, dorsz doskonale pasują jako danie obiadowe, smażone bądź gotowane. Najbardziej poleca się rybę w cieście. Jeżeli chodzi o tego typu danie to przede wszystkim poleca się aromatycznego wędzonego łososia, który w cieście doskonale komponuje się z cytryną i sosem czosnkowym. W nadmorskiej kuchni można znaleźć także ciekawe przepisy, gdzie łączy się mięso z rybami. Kuchnia kaszubska, bo tak powinno nazywać się między innymi kuchnię morską to także wspaniałe marynaty, którymi uraczą się mięso i ryby. W ten sposób są bardziej aromatyczne i przyciągają delikatnym, ale ziołowym smakiem. Na Pomorzu bardzo modne jest przygotowywanie posiłków jednogarnkowych, gdzie przygotowuje się wspaniałe gulasze, zupy gulaszowi, rybne zupy i inne. Na całych Kaszubach bardzo popularne są potrawy z drobiu- szczególnie doceniana jest gęś, której smak w kaszubskim wydaniu jest jedyny i niepowtarzalny.

www.abc-augustow.pl