Grillowane warzywa będą idealną przystawką lub smakowitym daniem głównym. Są lekkie, a ich pieczenie nie jest bardzo czasochłonne. Należy jednak pamiętać, aby grillować świeże, sezonowe warzywa. Na grilla idealnie nadają się między innymi cukinia, ziemniaczki, pieczarki, papryka, cebula i bakłażany. Jak stworzyć z nich pyszne danie? Podpowiadamy!
Warzywa grillowane
To chyba najłatwiejszy przepis, który mogą wykonać nawet osoby niewprawione w kulinarnych bojach. Wystarczy przygotować kilka składników, czyli cukinię, bakłażana i duże pieczarki. Należy pokroić je w plastry i pozostawić w chłodnym miejscu na około pół godziny. Tym sposobem pozbędziemy się nadmiaru wody z warzyw. Przed pieczeniem nacieramy je ulubionymi przyprawami (np. solą, świeżo mielonym pieprzem lub chili) oraz skrapiamy oliwą, by były odpowiednio miękkie, soczyste oraz zarumienione. Grillowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu – około 10 minut z obu stron. Aby nieco urozmaicić danie, można do niego dodać ser camembert, który kroimy w małą kostkę i wkładamy w kapelusze pieczarek. To najlepszy przepis na lekkie i aromatyczne danie!
Cukinia z grilla
Grillowana cukinia jest idealną przystawką lub dodatkiem do mięsa. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, jednak również wymaga marynowania. W pierwszej kolejności przygotowujemy aromatyczną marynatę. Wystarczy połączyć oliwę, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Cukinia nie wymaga większej ilości przypraw. Należy przeciąć warzywo wzdłuż na 4 równe części, posmarować marynatą, odstawić do lodówki na około pół godziny, a następnie grillować około 10 minut z każdej strony. Cukinia powinna być jędrna, miękka oraz lekko zarumieniona. Aby dopełnić smak warzywa, cukinię można polać ulubionym sosem, np. Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.
Szaszłyki z grilla
Grillowane warzywa świetnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka oraz kiełbasą z indyka. Szaszłyki to danie, które znika ze stołu w ekspresowym tempie i równie szybko się je przygotowuje. Jak wykonać idealne szaszłyki mięsno-warzywne? Kiełbasę i warzywa myjemy i kroimy w grube plastry, a filet z kurczaka w kostkę. W tym przypadku nie trzeba marynować składników. Wystarczy nadziać je na patyczki w dowolnej kolejności. Warto pamiętać, żeby zachować odstęp pomiędzy składnikami – wówczas idealnie się przypieką i zarumienią. Szaszłyki najlepiej smakują wyrazistym smaku sosem. W tym przepisie można wykorzystać Sos czosnkowy WINIARY. Palce lizać!
Chrupiące przystawki z grilla
Mięso grilluje się stosunkowo długo, dlatego w międzyczasie warto przyrządzić pyszną przystawkę z chrupiących warzyw. Przed grillowaniem należy je odpowiednio przygotować. Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody z warzyw. Po tym czasie należy osuszyć je ręcznikiem papierowym. Ziemniaki również kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy do miski razem z bakłażanem i cukinią, posypujemy solą i pieprzem. Warzywa warto grillować na aluminiowej tacce, by zapobiec przypaleniu. Pieczenie zajmuje zaledwie 10 minut. Fani mięsa mogą szybko przygotować dodatek w postaci szaszłyków z boczku – nabijamy plastry na patyczki i grillujemy. Danie świetnie smakuje zarówno z Sosem Tatarskim WINIARY, jak i Ketchupem łagodnym WINIARY.