Na deser można serwować owoce z bita śmietaną. Jest to wspaniały i pełnowartościowy posiłek na deser, dostarcza organizmowi wielu cennych składników i witamin. Owoce wspaniale nadają się na przetwory, o czym doskonale wiedzą miłośnicy konfitur, dżemów i marmolad. Taki konfitury owocowe można wykorzystać dodając do naleśników, placków ziemniaczanych, kaszek, herbaty. Owoce doskonale nadają się także na zupy. Któż nigdy nie jadł przepysznej zupy wiśniowej z makaronem, zabielanej śmietana? Taka zupa to doskonały obiad na lato, kiedy upały sprawiają, że nie ma się apetytu. Owoce to także niezastąpione przystawi na kolacje i śniadania. Kiedy dbamy o linie lepiej jest opychać się słodkimi owocami niż czekolada i innymi słodyczami. Owoce jemy na kolację, na śniadanie, na podwieczorek, na obiad także. Powinno się jeść je kilka razy na dzień, by zapewnić organizmowi dokładną dawkę dziennego spożywania witamin. Jedzmy owoce jak najczęściej, jeśli tylko jest ku temu okazja i możliwości finansowe.

www.mz-pan.pl