Na Świątecznym stole, poza zupami, pierogami i daniami rybnymi nie może także zabraknąć sałatek. Świetnie sprawdzą się one zarówno w roli dodatku do pierwszego dania, jak i samodzielnej przekąski. Oto kilka sprawdzonych przepisów na sałatki na Święta, które zachwycą Twoich gości.
W artykule znajdziesz kilka propozycji na sałatki na Święta. Więcej inspiracji znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/salatki-na-swieta
Sałatka warstwowa
Niezbędne składniki do tej sałatki na Święta to:
- Puszka kukurydzy
- Puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- Ketchup
- Majonez
Kukurydzę i fasolę odsączamy, jajka gotujemy na twardo. Na spód miski wykładamy czerwoną fasolę, podlewamy ją ketchupem i wsypujemy kukurydzę. Następnie kładziemy pokrojone w kostkę jajka i smarujemy je majonezem.
Śledziowa sałatka z buraczkami
Do przygotowania tej sałatki na Święta potrzebne nam będą:
- 400 g fileta śledziowego
- 4 ziemniaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 czerwona cebula
- 1 słoik buraczków w wiórkach
- 1 jabłko
- Sok z połowy cytryny
- Majonez
- Sól
- Pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Majonez łączymy ze śmietaną. Filety śledziowe myjemy i zalewamy wodą na około godzinę, a następnie odsączamy, kroimy w plastry i przyprawiamy pieprzem oraz sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Buraczki odsączamy z soku. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obierajmy jajka – białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtko – o drobnych. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W szklanej misce układamy kolejno – ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka. Wstawiamy do lodówki na noc.
Sałatka z uszkami
Tę sałatkę na Święta przygotujemy z:
- 250 g uszek z mięsem
- 1 fileta z kurczaka
- 1 pora
- 1 puszki kukurydzy
- 1 małego słoika majonezu
- 1 małego jogurtu naturalnego
- Soli i pieprzu
Sałatkę serwuje się z sosem winegret, który przygotowuje się poprzez połączenie ze sobą:
- 1 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżek oliwy extra vergine
- 1 łyżeczki musztardy
- Szczypty soli morskiej
- Szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Uszka gotujemy w osolonej wodzie. Pora myjemy kroimy w talarki i sparzamy. Fileta z kurczaka myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Łączymy wszystkie składniki ze sobą, zalewamy uprzednio przygotowanym sosem winegret i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka z selerem i ananasem
Kolejną sałatkę na Święta przyrządza się z:
- Puszki selera konserwowego
- Puszki kukurydzy
- 1 pora
- 4 plastrów ananasa z puszki
- Majonezu
- Soli
- Pieprzu
Seler i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy na małe kawałki, a pora w drobną kostkę. Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Do zrobienia tej sałatki na Święta niezbędne są:
- 2 wędzone udka z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka groszku konserwowego
- Puszka kukurydzy
- Majonez
- Sól
- Pieprz
Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, groszek oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy solą oraz pieprzem.