Na Świątecznym stole, poza zupami, pierogami i daniami rybnymi nie może także zabraknąć sałatek. Świetnie sprawdzą się one zarówno w roli dodatku do pierwszego dania, jak i samodzielnej przekąski. Oto kilka sprawdzonych przepisów na sałatki na Święta, które zachwycą Twoich gości.

W artykule znajdziesz kilka propozycji na sałatki na Święta. Więcej inspiracji znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/salatki-na-swieta

Sałatka warstwowa

Niezbędne składniki do tej sałatki na Święta to:

  • Puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • Ketchup
  • Majonez

Kukurydzę i fasolę odsączamy, jajka gotujemy na twardo. Na spód miski wykładamy czerwoną fasolę, podlewamy ją ketchupem i wsypujemy kukurydzę. Następnie kładziemy pokrojone w kostkę jajka i smarujemy je majonezem.

Śledziowa sałatka z buraczkami

Do przygotowania tej sałatki na Święta potrzebne nam będą:

  • 400 g fileta śledziowego
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czerwona cebula
  • 1 słoik buraczków w wiórkach
  • 1 jabłko
  • Sok z połowy cytryny
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Majonez łączymy ze śmietaną. Filety śledziowe myjemy i zalewamy wodą na około godzinę, a następnie odsączamy, kroimy w plastry i przyprawiamy pieprzem oraz sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Buraczki odsączamy z soku. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obierajmy jajka – białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtko – o drobnych. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W szklanej misce układamy kolejno – ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka. Wstawiamy do lodówki na noc.

Sałatka z uszkami

sałatkę na Święta przygotujemy z:

  • 250 g uszek z mięsem
  • 1 fileta z kurczaka
  • 1 pora
  • 1 puszki kukurydzy
  • 1 małego słoika majonezu
  • 1 małego jogurtu naturalnego
  • Soli i pieprzu

Sałatkę serwuje się z sosem winegret, który przygotowuje się poprzez połączenie ze sobą:

  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczki musztardy
  • Szczypty soli morskiej
  • Szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Uszka gotujemy w osolonej wodzie. Pora myjemy kroimy w talarki i sparzamy. Fileta z kurczaka myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Łączymy wszystkie składniki ze sobą, zalewamy uprzednio przygotowanym sosem winegret i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sałatka z selerem i ananasem

Kolejną sałatkę na Święta przyrządza się z:

  • Puszki selera konserwowego
  • Puszki kukurydzy
  • 1 pora
  • 4 plastrów ananasa z puszki
  • Majonezu
  • Soli
  • Pieprzu

Seler i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy na małe kawałki, a pora w drobną kostkę. Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Do zrobienia tej sałatki na Święta niezbędne są:

  • 2 wędzone udka z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka groszku konserwowego
  • Puszka kukurydzy
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz

Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, groszek oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy solą oraz pieprzem.