Napoje w Rosji to szeroki asortyment tradycyjnych napojów, które nas, Polaków, mogą nieco zaskoczyć. Wbrew powszechnej opinii napoje w tym kraju to nie tylko herbata i wódka. Liczne przepisy sprawiają, że wielu znanych od lat w Rosji napojów można przygotować we własnym domu. Na które z nich warto zwrócić uwagę? Oto kilka podstawowych informacji na temat tych napojów, którymi najchętniej delektują się mieszkańcy Rosji.
Napoje w Rosji mogą nas zaskoczyć. Znane są tu przepisy na napoje tak nietypowe, jak kwas chlebowy czy miodowucha. Popularne są napoje owocowe oraz owocowo – mleczne, podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napoje takie są słodzone syropami, które z powodzeniem zastępują tutaj cukier. Napoje gorące w Rosji to przede wszystkim herbata oraz nieco mniej popularna kawa. Znane są jednak w Rosji ciekawe przepisy i na ten gorący napój, przy czym największą popularnością cieszy się przepis na kawę po arabsku lub kawę po włosku. Gorące napoje to również cenione przez Rosjan kakao, które często podaje się z żółtkiem.
Ciekawym napojem jest mleczny poncz oraz poncz z białym winem. Wielką ciekawostką w kuchni rosyjskiej jest napój znany jako zbiteń, który powstaje z miodu, cukru, cynamonu, goździków oraz takich przypraw, jak kardamon i imbir. Ten gorący napój świetnie sprawdza się w mroźne dni.
Zimne napoje można przyrządzić z herbaty, kawy oraz z owoców. Takie soki cieszą się dużym powodzeniem i są cenione ze względu na swą wysoką wartość odżywczą oraz zawartość witamin i składników mineralnych.

www.innebrzmienia.pl