Napój, bez którego nie wyobrażamy sobie udanego poranka lub spotkań z bliskimi ma długą historię. Zanim kawa rozpowszechniła się na całym świecie, zmieniły się metody jej spożywania, a sam smak został bardzo urozmaicony. Obecnie mamy do wyboru wiele rodzajów kaw o różnych walorach smakowych i nutach aromatycznych. Jaką drogę musi przejść kawa, aby trafić do naszych filiżanek?
Pochodzenie kawy
Zanim kawa podbiła cały świat, musiała przejść długą drogę. Prawdopodobnie została odkryta w Etiopii ponad tysiąc lat temu, a napar zupełnie nie przypominał znanego nam obecnie. Ziarna kawy były maczane w gorącej wodzie, dzięki czemu uzyskiwano intensywny i mocny w smaku napój, który dodawał energii. Po dziś dzień Etiopia słynie z wysokiej jakości kawy, która przeważnie uprawiana jest w tradycyjny sposób na niewielkich plantacjach. W dużej mierze etiopska kawa odznacza się sporą słodyczą, niską lub średnią kwasowością oraz niewielkim posmakiem goryczki.
Uprawa kawowców
Na smak i aromat kawy wpływa pochodzenie ziaren oraz warunki, jakie panują na plantacji. Chociaż ojczyzną kawy jest Etiopia, obecnie kawowce uprawiane są w ponad 50 krajach, w tym w Afryce, Ameryce Łacińskiej i Azji. Wybór miejsca nie jest przypadkowy – te obszary zapewniają idealny klimat do uprawy kawowców. Najpopularniejszym rodzajem kawy jest Arabica, która stanowi ok. 70 proc. światowej produkcji kawy. Na jej jakość wpływ ma miedzy innymi klimat, w jakim jest uprawiana – plantacje najczęściej znajdują się powyżej 800 m n.p.m. Jest dość wymagająca w uprawie i bardziej wrażliwa na choroby niż Robusta – kolejny popularny gatunek kawy. Krzewy kawowca z odmiany Arabica” najlepiej czują się w temperaturze od 15 do 24°C, a uprawiane są na żyznej glebie w cieniu bananowców. Natomiast Robusta rośnie przeważnie do 700 m n.p.m. i lepiej znosi gorsze warunki atmosferyczne. Odznacza się także bardziej wyrazistym, intensywnym i gorzkim posmakiem niż Arabica.
Zbiory kawy
Istnieją trzy podstawowe metody zbierania kawy. Pierwsza odbywa się za pomocą kombajnów, które strącają owoce kawowca na ziemię. Jest to najszybszy sposób pozyskiwania surowców, jednak ma sporo minusów. Do zbiorów trafiają wówczas także niedojrzałe lub przejrzałe owoce, a często także i fragmenty roślin. Drugi sposób pozyskiwania kawy pozwala na zebranie w większości dojrzałych owoców poprzez ręczne potrząsanie gałęziami. Najbardziej czasochłonnym i pracochłonnym sposób polega na ręcznej selekcji dojrzałych owoców, co wiąże się z najbliższymi do ideału zbiorami. Taką metodę wykorzystuje Nespresso do pozyskiwania owoców kawowca, co ma wpływ na jakość kawy, która trafia do naszych filiżanek.
Palenie ziaren
Nespresso jako czołowy producent kawy, nie tylko wykorzystuje najlepsze metody zbiorów. Na jakość napoju duży wpływ ma skrupulatny proces palenia ziaren kawy, dzięki czemu uwalniana jest pełnia smaków i aromatów. Odpowiednie palenie wymaga przede wszystkim optymalnej temperatury, czasu i innych parametrów, by uzyskać pożądaną jakość i smak kawy. Proces polega na umieszczeniu zielonych ziaren w specjalnym piecu i prażeniu – czas i temperatura jest uzależniona od pożądanego stopnia wypalenia, które kształtuje różne profile smakowe i aromatyczne. Ten etap rodzi prawdziwe bogactwo kawowego świata!
Długa droga od plantacji do filiżanki
Aby uchwycić świeżość i aromat kawy, musi być ona poddana procesowi mielenia w celu optymalnej ekstrakcji. Dlatego Nespresso wykorzystuje zindywidualizowane podejście do mielenia kawy, która następnie trafia w odpowiednich porcjach do oddzielnej kapsułki. Nespresso stosuje jedynie sprawdzone rozwiązania, by zmielona kawa była zawsze aromatyczna. Kapsułki Nespresso są hermetycznie zamknięte dla optymalnego zachowania świeżości i ochrony nawet 900 lotnych aromatów.
Za jakość kawy odpowiedzialne są zarówno uprawa w odpowiednich warunkach, proces zbiorów, palenie ziaren, jak i mielenie – dzięki obróbce kawy w kontrolowany sposób, kawa zamknięta kawa zaparzana np. z kapsułki Nespresso może być za każdym razem tak samo wyważona i harmonijna!