Kuchnia orientalna bazuje na różnych smakach, lecz zasadniczo różni się od europejskich upodobań kulinarnych. Jest też pewien kraj w Oriencie, który słynie z wegetarianizmu. Są to Indie. Bynajmniej nie jest tak, że Hindusi nie lubią mięsa, lecz wynika to z przesłanek religijnych.Może właśnie dlatego kuchnia orientalna jest tak inna od naszej, gdyż bardzo różne aspekty mają na nią wpływ. Oczywiście nie jest tak, że w Indiach nie znajdziemy nikogo, kto nie jadłby mięsa. Wegetarianizm jest bardzo silnie zaznaczony, ale są regiony, gdzie mięso różnych zwierząt jest bardzo powszechne. Przykładowo, jest taki stan w Indiach, gdzie bardzo popularnym pożywieniem jest kurczak. Wracając jednak to wegetarianizmu to prym w tym względzie wiodą wyznawcy hinduizmu, dżinizmu oraz buddyzmu. Kwestia spożywanego mięsa zwierząt nie dotyczy jedynie tych lądowych. Równie ciekawie przedstawia się kuchnia orientalna Indii odnośnie owoców morza. Z jednej strony Indie są przykładowo jednym z największych eksporterów krewetek na świcie, natomiast z drugiej strony żaden szanujący sie przedstawiciel klasy średniej nie tknie się kraba. Kuchnia orientalna dla Europejczyka może wydawać się trochę dziwna, ale cóż, może dlatego chcemy jej kosztować.